21. 06. 2023
Blog

Hotové brýle z drogerie

Pokud chceme vyřešit refrakční vadu, můžeme sáhnout po mnoho řešení. Do úvahy přichází mnoho variant a jednou z nich jsou právě tzv. "hotové" brýle, které můžete koupit v různých supermarketech, drogériích nebo lékárnách. Cena je lákává ale až na tolik nízká, že si nutně musíme položit otázku v čem jsou tyto brýle jiné oproti dražším brýlím z oční optiky.

Klady "hotových" brýlí

  1. Poskytují velmi rychlé řešení potřeby vidět do blízka
  2. V případě velmi náročných podmínkách (prach, stísněné prostory aj.), kde všechny běžné brýle trpí a nevydrží dlouho, lze tyto "hotovky" bez pocitu citelné ztráty nahradit novými
  3. V případě očekávané velké změně korekce, lze tuto variantu dočasně pořídit a překlenout kritické období
  4. Lze tolerovat jako občasný doplněk ke kontaktním čočkám


Zápory hotových brýlí

  1. Byť je cena velmi nízká, životnost těchto brýlí je velmi malá (odhadem 3-4 měsíce). Pokud se to dá do porovnání s běžnými brýlemi, které mají životnost cca 3 roky, stojí zhruba 3000 Kč a jsou zhotovené přesně dle potřeba klienta, benefit úspory padá. Nositel hotovek jich za své tříleté období koupí tolik, že se finanční náklady vyrovnají běžným správně zhotoveným brýlím. Nejčastěji u hotových brýlí upadne stranice, praskne očnice a nebo jsou brýlové čočky natolik odřené, že již můžou působit významné potíže při používání. Jejich nízká cena je vykoupena nekvalitními povrchovými úpravami. Běžná brýlová čočka má pryskyřičné tvrzení, které zajistí tvrdost čoček po rozumnou dobu nošení. Právě snad špatná zkušenost s hotovkami, vrhá negativní zkušenost na běžné plastové brýlové čočky z oční optiky.
  2. Málo kdo má na pravém i levém oku stejné dioptrie. Hotové brýle se vyrábějí se stejnými hodnotami, takže jejich nositel většinou jedno z očí přetěžuje (ať příliš silnou nebo příliš slabou korekcí). Z toho pak také můžou pramenit. tzv. astenopické potíže - potíže způsobenou nevhodnou korekcí a projevující se bolestí hlavy, tahem - tlakem oka nebo za okem, nadměrným slzením, neschopností doostřit.
  3. Hotové brýle se nedělají s tzv. cylindry, které korigují oční vadu astigmatismus. Tato vada je v populaci velmi hojně rozšířená, předpokládá se, že ji má téměř 2/3 populace. Jedná se o vadu, kdy oko potřebuje do každého svého řezu trochu jinou dioptrií, jinak nevznikne na sítnici ostrý obraz. Oko, které pak nemá korigovaný astigmatismus, právě třeba nošením hotových brýlí, pak vynakládá na vznik ostrého obrazu mnohem více energie, zrak se brzy unaví. Nadměrná únava zraku často vede k až přerušení konané činnosti, výkonnost tím výrazně trpí.
  4. U správně zhotovených brýlí je dodržena tzv. pupilární distance - to je rozteč zornice. Správné brýle z oční optiky totiž mají správně dioptrie pro každé oko, pokud je potřeba obsahují i cylindry na korekci astigmatismu, a hlavně jsou umístěné ve správné poloze před okem. Každá brýlová čočka má totiž svůj optický střed, který se musí nacházet před středem zornice. Pokud tato podmínka není dodržená, brýlové čočky pak mohou způsobit nadměrné rozbíhání nebo sbíhání očí. V tomto případě se opět mohou dostavit ony astenopické potíže. Problém ovšem nastává, pokud se nositel adaptuje na takto špatně nastavené hotovky. Dříve nebo později si pořídí správné brýle z oční optiky a sezná, že byť jsou správně zhotovené, je u nich "něco jinak". Ano, nové brýle nejsou tak "špatné" jako hotovky a nastává problém s adaptací. Po návratu k hotovkám, ale nositel pozná, že už ani ty staré hotovky neslouží jak mají a začíná začarovaných kruh. V tomto případě je doporučované respektovat nově udělanou korekci z oční optiky a k hotovkám se opravdu nevracet.


Největší úskalí tedy pramení, pokud se hotovky používají pravidelně.

-mf-

Další články

22. 11. 2023
Legislativa

Příspěvek na brýle od pojišťovny aneb číselník PZT

Aktuální číselník PZT (Prostředků zdravotnické techniky) - 15.1.2024
Přečíst článek →
14. 06. 2023
Optika (fyzika)

Rozcestník: Optika (fyzika)

Přečíst článek →
14. 06. 2023
Kontaktní čočky

Rozcestník: Kontaktní čočky

Přečíst článek →